För många av oss är upp emot 30 grader i varmaste laget. Även inomhus blir det nästan outhärdligt varmt, och det är svårt att sova på nätterna. Men det finns några knep som kan underlätta:

  • Först och främst: Dra ner persienner och rullgardiner så att du stänger ute så mycket som möjligt av solen. Ett klassiskt husmorsknep är att hänga upp kalla, fuktiga handdukar eller lakan framför fönstren.
  • Stäng också fönster och dörrar, såvida det inte fläktar mycket utomhus för då kan du skapa lite uppfriskande tvärdrag. Är det stillastående värme ute, är det mycket bättre att vädra igenom huset på kvällen istället, när luften är svalare.
  • Att införskaffa en fläkt är en snabb och hyfsat effektiv lösning. Visserligen är det inte samma sak som en AC, men själva fläktandet gör att luften upplevs svalare. Bra att placera vid sängen eller soffan – enklast är det med en golvfläkt. En skål med mycket is precis framför fläkten gör det ännu svalare när isen börjar smälta. Men stäng av fläkten när du inte är i rummet, för den bidrar samtidigt till värmen.
  • Och apropå elektriska apparater – stäng av apparater som TV och datorer när de inte används. All elektronik bidrar till att värma rummet. Tänd inte heller lampor om du inte behöver , det gäller även LED-lampor. Se också till att golvvärme, handduksvärmare etc är avstängda. Undvik att använda spis och ugn när det är som varmast, samma sak med diskmaskin. Vänta till kvällen istället.
  • Har du nära till en badsjö – doppa dig så ofta du kan. Finns inget skönare i en värmebölja än att få bada! Glöm inte heller att dricka ordentligt. Men ibland räcker det inte att dricka, man behöver vätskeersättning som tillför salt och annat som är viktigt för kroppen . Läs mer om det här.