Hallen är ofta bostadens svåraste utrymme. Där blir det lätt stökigt och trångt, och man finner sig själv rafsandes och letandes efter något i sista minuten – vantar till barnen, nycklar, mössan.

Det första man behöver göra är att ta bort alla kläder som inte används, som säsongskläder. De har en tendens att gömma sig i garderober och lådor och ta en massa plats i onödan. Tjocka jackor och tröjor kan man lägga i vakuumpåsar, så tar de mycket mindre plats – webbutiken Smarta Saker har sådana i olika varianter, se här.

Att få till en hall som både ser trevlig ut och dessutom är funktionell är inte det lättaste. Men en bra början är att dölja så mycket prylar som möjligt, och se till att var sak har sin plats. Någonstans att sitta är också väldigt bra. Liksom ett ställe där man vet att nycklarna alltid hänger.

I en hall är det därför extra praktiskt med möbler som har flera funktioner i en. Som exempelvis  byrån Nordli från Ikea, som även går att ha som sittbänk (se bild nedan). Komplettera med en hög variant intill, så får du verkligen ordning på familjens alla grejer. Och apropå familjen: Ge gärna de mindre barnen en egen, rolig krok eller hängare för sina jackor – så blir det lättare för dem att göra rätt.

Om man har det riktigt trångt i hallen finns det en genial förvaringslösning: Skoskåp. Förutom att du självklart kan förvara skor i dem, kan du också nyttja dem för vantar, mössor, halsdukar… Ovanpå blir det en liten avställningsyta där du kan lägga plånbok och solglasögon. Du kan i princip klä en hel vägg med skoskåp, som billiga Trones från Ikea i plast. Men det finns mängder av andra varianter, nedan finns ett bildexempel från Jysk.

På nätet kan man hitta gott om fiffiga förvaringslösningar för nycklar, som också utgör anslagstavla, spegel, förvaring för post… Smart att ha precis vid dörren, så du kan ta med dig det där brevet som ska postas, eller hinna se påminnelselappen innan du går hemifrån. Webbshoppen forvara.se har massor med bra och smart småförvaring.

(Bilder nedan: Byrån Nordli från Ikea finns i olika varianter, och går även att använda som sittbänk)

NORDLI Byrå med 6 lådor, vit, 120x54 cm

(Bild nedan: Skoskåp i träfiberskiva från Jysk, som även funkar för annan förvaring. Perfekt avställningsyta ovanpå.)

(Bild nedan: Skoskåpen Trones i plast från Ikea är billiga och funkar utmärkt även för vantar och mössor. Kan hängas på väggen och kombineras på många olika sätt, och man kan lägga småprylar ovanpå eftersom det är en liten kant som hindrar saker från att trilla ner.)

(Bild nedan: Postställ och kroklist från forvara.se – rymmer även mobil, solglasögon och annat smått!)

(Bild nedan: Magnettavla från forvara.se med spegel, och krokar för nycklar, väskor – och hundkopplet, kanske?)

(Bild nedan: Brevställ med krokar från forvara.se)

(Bilder nedan: Söta krokar/hängare för barnen från designtorget.se)