Efter fem år på Eidar tyckte Roland Arag att det var dags för nya utmaningar. Sedan ett par veckor är han ny fastighetsvärd och förvaltare hos EdetHus, och gillar den familjära stämningen.

– Det är också roligt att lära känna Lilla Edet, för jag visste knappt någonting om den här kommunen.

Från dag ett på EdetHus var det full fart för Roland Arag. Jobbet som fastighetsvärd kan han ju utan och innan, så det var bara att kavla upp ärmarna. Men områdena är helt nya: Hantverkaregatan, Sätergården och Hjärtum.

– Det tar sin tid att lära känna områdena och de som bor där, liksom att få koll på vad som behöver göras lite mer långsiktigt. Lilla Edet visste jag inte mycket om, man har ju mest bara kört igenom. Men det är kul att få lära känna en helt ny plats, och Hjärtum påminner lite om Velanda där jag och min familj bor, säger Roland.

Roland är född och uppvuxen på Kronogården, med föräldrar från Libanon. Och för alla de som undrar vad det kommer sig att han heter något så ”svenskt” som Roland, finns det ett alldeles logiskt svar:

– Libanon har varit fransk koloni, och de flesta i Libanon pratar också franska. Roland är ett vanligt franskt namn, men till skillnad från svenskan ligger betoningen på a:et. Min bror heter Roger, och det är samma sak där – ett franskt namn med betoning på e:t.

Roland trivdes utmärkt på Kronogården. Även om platsen förstås präglades av vissa problem redan på den tiden, fanns det gemenskap och trygghet – något Roland tycker finns fortfarande. Han menar att området har fått ett lite oförtjänt dåligt rykte, och att man lätt glömmer att det finns problem även på andra platser i Trollhättan. När Roland fick jobb som fastighetsvärd på Eidar blev han placerad på Kronogården, just för sin koppling till området.

– Jag ville göra skillnad och bidra med det jag kan, och det fick jag också. Jag känner till de människor som bor där och deras utmaningar. Ett stort problem är att många inte kan svenska. Där hade jag en fördel som kan arabiska, jag använde det ofta för att förklara vad samma sak heter på svenska. Att de boende lär sig språket är jätteviktigt för att de ska kunna komma in i samhället.

Roland Arag gick handelsprogrammet på gymnasiet, samtidigt som han hade ett stort intresse för bilar. Han gjorde praktik på Mekonomen och fick sedan jobb där som säljare, vilket passade honom utmärkt eftersom han gillar sociala relationer. Efter några år i bilbranschen såg han att Eidar sökte en fastighetsvärd och blev nyfiken.

– Jag är pysslig och praktiskt av mig, tycker om att jobba med händerna och lösa problem.

Efter fem år på Eidar som fastighetsvärd och besiktningsman kände han att det var dags för något nytt, gärna på en ny ort men inom rimligt pendlingsavstånd. Rollen som fastighetsvärd och förvaltare på EdetHus var perfekt, och även om han inte hunnit landa riktigt ännu trivs han väldigt bra.

– EdetHus är ett litet bolag jämfört med Eidar, vilket gör att stämningen blir mer familjär. Dessutom är min roll här lite bredare, för på Eidar har man flera specialiseringar.

Eftersom Roland Arag också har ett uppdrag som förvaltare, ingår även att göra besiktningar. Och han har redan upptäckt utvecklingspotential i de olika bostadsområdena, som på sikt skulle kunna ge mer intäkter till EdetHus, liksom fler möjligheter för hyresgästerna.

– Jag trivs ju bäst när det finns utmaningar och saker att utveckla. Jag tycker om ordning och reda, och jag försökte alltid vara snabb med att återkoppla till hyresgästerna – även när man inte hunnit lösa själva problemet. Kommunikation är ju en viktig del av själva servicen.

Namn: Roland Arag

Ålder: 32 år

Familj: Fru och tre barn på 7, 5 och 2 år.

Bor: I hus i Velanda

Gör på fritiden: ”Det är mycket jobb med huset, och familjen tar såklart mycket tid. Men jag tränar så mycket jag hinner, och lyssnar gärna på poddar om alltifrån bilar till kriminalhistorier.”