När krukmakerskan Solveig Ekdahl sålde sitt älskade hus i Uxås gjorde det ont i hjärtat. Men flytten till Sadelmakaregården blev överraskande bra, och nu trivs hon som fisken i vattnet.

Många Edet-bor är bekanta med krukmakeriet i det tvåhundraåriga huset uppe i Uxås. Många har gått kurser där hos Solveig Ekdahl, eller handlat keramik under någon av alla hennes årliga försäljningar. Huset ligger i skogsbrynet, och den stora trädgården är full med rosor.

– Huset var ett ruckel när jag köpte det 1994, och jag har lagt ner mycket kraft och resurser på att återställa det i gammal stil. Jag har älskat varenda sekund av tiden där. Men med åldern och olika krämpor kände jag tillslut att det blev för mycket att ta ansvar för, berättar hon.

Efter mycket vånda bestämde hon sig för att sälja, med siktet inställt på en lägenhet i Sadelmakaregården. I gråa november flyttade Solveig in i sin tvåa i markplan, och visst var lägenheten fin – allt var ju nytt och fräscht och mer praktiskt. Men tankarna malde om att hon trots allt gjort ett misstag som sålt sitt älskade hus. Veckorna gick och blev till månader, hon började lära känna grannarna i området och hade ju sin vän Maini några dörrar bort. Sakta men säkert började hon göra tvårummaren till sin:

– Jag hade ju öppna kökshyllor i mitt gamla lantkök, och gillade inte att ha köksluckor. Så de lyfte vi bort, och plötsligt kändes det här köket mer som min stil, där jag kunde se allt mitt porslin och min keramik!

Solveig hade också köpt en vacker röd sammetssoffa och likadan fåtölj, liksom en stor indisk väggspegel med jalusier – helt i den rustika stil hon gillar, med gammalt, lite nytt och en gnutta orientalisk touch. Längs hela väggen bort mot sovrummet står bokhyllor med alla hennes böcker. Och som grädde på moset – hennes uteplats, full med växter, två svarta rottingfåtöljer och ett vackert parasoll.

– När jag väl fick staketet kändes det verkligen som mitt eget lilla paradis. Det är en sådan fin förlängning av lägenheten, man ser ända från hallen ut på andra sidan huset. Nu i sommar har jag suttit ute sent på kvällarna och lyssnat på nattvandrande människor, ugglorna i parken och de härliga ljuden från fartygen som dunkar förbi på älven. Det är faktiskt en magisk upplevelse!

Nu stortrivs hon i sin lägenhet, även om hon tycker det är lite skralt med förvaring. Huset i Uxås har fått en stor barnfamilj, och när hon träffade dem häromveckan sa de att de köpt ett paradis.

– Det gläder mig något enormt. Huset har verkligen fått helt rätt ägare, där barnen kan springa omkring i trädgården och ge hela stället nytt liv!

Solveig umgås mycket med sin granne Maini Moreira, som även hon sålt sitt hus på Ström för att få ett lite enklare liv i Sadelmakaregården. De tycker båda att det är skönt att slippa det tunga ansvar som ett helt hus med trädgård innebär, och uppskattar verkligen att det bara är att lyfta luren och ringa EdetHus om något krånglar eller går sönder.

– Blandningen av åldrar här i området är också väldigt trevlig, med småbarnsföräldrar såväl som pensionärer, konstaterar Maini.

Solveig har fortfarande kvar sin hund Molly, som Maini gärna går ut och rastar när Solveig inte orkar. Dessutom har Molly fått ännu fler promenadkompisar, bland annat i form av en granne.

– Hon tycker det är jätteroligt att ha sällskap ute på sina promenader, och då blir även jag glad. Jag får så mycket hjälp av mina grannar, och kan egentligen inte ha det bättre än jag har det nu, avslutar Solveig.