Omväxlande varmt och fuktigt – rötmånaden är innebär att att bakterier och mögel frodas, och att maten förstörs snabbare. Var extra försiktig just nu med  känsliga livsmedel som exempelvis rå kyckling och köttfärs, så att du inte blir sjuk.

  • Våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten.
  • Håll maten kall från butiken till hemmet – samma sak på utflykter. Kylväska och kylklampar är din bästa vän!
  • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
  • Håll varm mat varm och kall mat kall.

Ett annat problem är våra sopor. Flugor lägger allra helst sina ägg i matavfall, och orsakar snabbt en otrevlig miljö i våra soptunnor. För att undvika detta i våra bostadsområden, behöver vi er hjälp:

Håll matavfallet så torrt som möjligt! Låt blött matavfall rinna av ordentligt, och lägg hushållspapper i papperspåsen mellan varven så suger det upp bra.  Ta dubbla papperspåsar om det behövs!

Överfyll inte påsarna! Överfulla påsar går lättare sönder och öppnas gärna upp när de slängs. När påsarna är överfulla kan inte heller matavfallet torka ordentligt.

Vik ihop påsen ordentligt! När påsen är stängd och vikt ett flertal gånger så finns det ingen möjlighet för flugorna att ta sig in och inte heller att lägga några ägg.

Slutligen – lägg påsen FÖRSIKTIGT i kärlet! Om du slänger den, finns det risk att den öppnar sig och innehållet rinner ut.