Då är det hög tid att söka nu – först till kvarn! Vi behöver sommarvikarier för yttre skötsel av våra fastigheter, vilket innebär att klippa och trimma gräs, rensa rabatter, städa gårdar, tömma papperskorgar. Lite av varje – så som det brukar vara när det gäller fastighetsskötsel, konstaterar Raimo Proos, ansvarig för fastighetsservice på EdetHus.

– Det är vanligt att våra sommarjobbare kommer tillbaka, och det är väldigt roligt. De flesta av de ungdomar som får sommarjobb hos oss gör sina första arbetstimmar i livet, och det är en erfarenhet som känns viktigt för oss att kunna bidra med. Är man villig att jobba och ta ansvar, då är det lätt att trivas på EdetHus! Här finns alltid någon vuxen man kan ringa, så man aldrig ska känna sig ensam eller osäker.

Calle Klingberg har sommarjobbat på EdetHus, och har för tillfället även skolpraktik här två dagar i veckan. Han går i nian på Fuxernaskolan, och har alltid tyckt att skolgången varit tuff.

– Jag har ADHD och har väldigt svårt att koncentrera mig, blir lätt rastlös. Mamma jobbar på skolan, och hon pratade med rektorn som ringde EdetHus och frågade om jag kunde få praktik här.

Calle fick träffa Raimo men även Jim Marklund, som är fastighetsskötare för såväl ishallen, Lödöse Varv som södra Lilla Edet och Göta.

– Jag har varit handledare för praktikanter och sommarjobbare i många år nu, och tycker att det är jätteroligt. Jag har själv varit i samma sits som Calle, hade jättesvårt att sitta still i skolan och önskar att det funnits samma hjälp när jag var ung. Extra roligt är det att Calle är en naturbegåvning på fastighetsskötsel, han backar inte för några uppgifter, berättar Jim Marklund.

Både Raimo och Jim tror att den här typen av praktik kan vara en hjälp för skoltrötta högstadieungdomar, eftersom det också är en känslig ålder när det händer mycket och är lätt att man hamnar fel. Här skulle många arbetsplatser kunna göra en stor samhällsinsats, menar de.

– Just här på EdetHus kan vi ju också bidra till att väcka intresset för exempelvis anläggningsarbete, för det är brist på arbetskraft i vår bransch, säger Jim Marklund.

Att erbjuda den här formen av praktik kräver engagemang, lyhördhet och trygga handledare, menar Raimo Proos. Ungdomen ifråga får en prövotid, så att båda parter får lära känna varandra och se att allt funkar.

– Det är ju också viktigt att vårdnadshavarna är med på tåget, liksom skolan. Vi vet att skolpersonal idag har enormt mycket att göra, men vi skulle ändå önska att kontakten med skolan funkade bättre. Till exempel hade det varit bra med uppföljande besök från lärare, främst för att se hur det går för eleven, men också för att det ska bli en bättre kontakt mellan skolan och oss som arbetsplats.

Calle trivs jättebra på sin praktik, och han fick också sommarjobb några veckor förra året. Arbetsuppgifterna varierar mycket, från att exempelvis rensa avlopp till att byta kyl och frys eller laga trasiga grejer.

– Här får jag hela tiden något att göra, jag får röra på mig och det blir aldrig tråkigt. Det gör också att skolan funkar bättre, säger Calle.

Man får börja sommarjobba när man är 15 år, men för att få köra åkgräsklippare behöver man vara 18. Det vanliga är att man får jobb under två sommarveckor, men detta kan också förlängas vid behov, om man ser att det funkar bra, säger Raimo Proos.

– Skriv eller mejla till oss, berätta lite om dig själv och dina intressen, och vad du har för förväntningar på jobbet. Vi vill att de som jobbar hos oss ska komma i tid och höra av sig när man är sjuk, så att ingen behöver vänta på att man ska dyka upp. Sök nu – för det är först till kvar som gäller!

Är du intresserad av sommarjobb? Mejla raimo.proos@edethus.se