Utanför lägenheterna vid Klockarevägen står David Rapp och Liam Uggledahl och oljar in soptunneskjulet. Innan dess fick staketen vid Fornvägen samma behandling. David är inne på sin andra vecka som sommarjobbare, medan Liam gör sin andra dag. Liam hade sökt flera olika sommarjobb, men var ute lite försent. Då fick han frågan av Raimo Proos om han ville jobba ett par veckor på EdetHus.

– Jag har fått trimma buskar och olja in staket och trappor. Det är roligt att man får göra olika saker, dessutom är det bra att få komma ut i vuxenvärlden och få en känsla för hur det är att jobba och ta ansvar.

Det här är femtonåriga Liams första riktiga sommarjobb, och eftersom han precis köpt moped kommer pengarna väl till pass för att betala bränsle. David Rapp är 18 år och har nyligen fått körkort, så även han är glad över att tjäna extrapengar:

– En full tank kostar mig nästan tusen spänn! Sen sparar jag till en resa med kompisarna också.

Eftersom David är 18 får han köra åkgräsklippare, och vid EdetHus fastigheter är det många och stora gräsmatteytor som ska klippas.

– Allting är roligt – utom att rensa ogräs! Häromdagen var vi på Fuxerna och hjälpte en lärare att packa saker som skulle slängas, och flytta möbler. Det blir aldrig långtråkigt, det gillar jag.

Att vara utomhus hela dagarna gör att killarna är rätt så trötta när arbetsdagen är slut. Lägga sig i tid är därför A och O. Både Liam och David tycker att sommarjobbet flyter på bra, och att det alltid finns någon att ringa om det behövs.

– Raimo är en jättebra chef! Han frågar alltid hur det går, och säger att vi ska dricka mycket och ta pauser ibland ibland när det är varmt. Det är också väldigt trevlig stämning på EdetHus och man känner sig väl omhändertagen.

Raimo Proos ansvarar för fastighetsskötseln på EdetHus och är mycket nöjd med sina sommarjobbare:

– De hugger i och gör så gott de kan, och förutsättningarna har inte varit helt lätta med tanke på den enorma växtlighet som blev nu i början av säsongen. Det är mycket klippande, rensande och röjande.

För de flesta ungdomarna utgör sommarjobbet på EdetHus deras första arbetstimmar i livet, vilket är en betydelsefull erfarenhet. På EdetHus börjar man alltid med två veckor, sedan kan man få förlängt vid behov, och om man ser att det funkar bra.

– Just den här perioden i juli är det jätteviktigt att vi har duktig personal, eftersom många av de ordinarie är på semester. Minst lika viktigt är också att vi har några med körkort, och David är en av fyra som får köra de tunga maskinerna.

Raimo Proos konstaterar att det klagas mycket på dagens ungdom – att de är bortskämda, lata och inte vill ta ansvar.

– Min erfarenhet är att om alla får en chans, visar det sig ofta att de både vill och kan. Flera av våra sommarjobbare kommer tillbaka, och det känns alltid lika roligt!