Vår energianvändning har skjutit i höjden och det håller inte för framtiden. Vi måste sänka vår energianvändning. Med små och enkla medel kan vi tillsammans göra stor skillnad och skapa en hållbar värld. Här nedan följer massor av enkla och bra energispartips från Allmännyttan – rum för rum!

KÖKET:

 • HANDDISKA INTE UNDER RINNANDE VATTEN. Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp.
 • KÖR MED FULL MASKIN. Om du använder diskmaskin: Kör med full maskin. Stäng av torkfunktionen som drar mycket energi. Skrapa av matrester innan disk istället för att skölja av dem. Använd kortast möjliga diskprogram. Blötlägg disken en liten stund så lossnar matresterna mycket lättare.
 • SÄTT LOCKET PÅ KASTRULLEN. Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Det räcker med bara lite vatten i botten när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan. RÄKNEEXEMPEL: Du sparar 30 procent energi med locket på.
 • ANPASSA KASTRULLENS STORLEK TILL PLATTAN. Buckliga och repiga kastruller drar mer energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek. RÄKNEEXEMPEL: Om spisplattan är 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent.
 • UTNYTTJA EFTERVÄRMEN. Stäng av spisen (om du inte har induktionsspis) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Om du bakat – passa på att laga mat i ugnen efteråt när den ändå är varm. RÄKNEEXEMPEL: Öppna inte ugnsluckan i onödan – varje gång du öppnar sänks temperaturen mellan 25 och 50 grader.
 • STÄLL IN RÄTT TEMPERATUR I KYL OCH FRYS.  I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Håll koll genom att sätta in en termometer. RÄKNEEXEMPEL: För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5–10 procent.
 • FROSTA AV FRYSEN MED JÄMNA MELLANRUM. Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – minskar både energiåtgången och brandrisken.
 • TINA FRYST MAT I KYLEN ISTÄLLET FÖR MICRON. Ska du tina upp mat från frysen? Maten mår bättre av att du tar ut den i god tid och låt den tina i kylen istället för i micron. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den.
 • ANVÄND MICRON FÖR SMÅ PORTIONER. Det är energismart att använda microvågsugnen när man vill värma små portioner mat.
 • STÄNG AV KAFFEBRYGGAREN. Du kan spara energi genom att hälla upp kaffet i termos när det är klart istället för att låta kaffet stå på i kaffebryggaren.
 • KOKA UPP VATTEN I VATTENKOKARE ISTÄLLET FÖR I EN KASTRULL PÅ SPISEN. Det är smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. Använd den även när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen. RÄKNEEXEMPEL: Om alla svenska hushåll kokade upp 2 liter vatten i vattenkokare varje dag istället för att koka i en kastrull på spisen – skulle vi spara motsvarande hushållsel till 50 000 villor.

BADRUMMET:

 • DUSCHA SNABBT OCH EFFEKTIVT ISTÄLLET FÖR ATT BADA I BADKARET. Genomsnittssvensken gör av med ungefär 200 liter vatten per dygn. En tredjedel använder vi för att hålla oss rena och fräscha. RÄKNEEXEMPEL: En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowattimmar per person. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret. Använd en duschtimer om du vill hålla koll på tiden!
 • SÄG TILL VÄRDEN OM DROPPANDE KRANAR. En droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch och det till ingen nytta. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten – helt i onödan!
 • SÄG TILL VÄRDEN OM LÄCKANDE TOALETTER. I en läckande toalett kan över 1000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar nästan sju fulla badkar – per dygn!
 • ANVÄND INTE HANDDUKSTORK OCH GOLVVÄRME I ONÖDAN. Har du en elektrisk handdukstork i badrummet? Glöm inte att stänga av den när handdukarna är torra. Stäng av golvvärmen när den inte behövs och undvik gärna mattor och möbler på golv med golvvärme så att värmen får röra sig fritt. RÄKNEEXEMPEL: Om handdukstorken står på året runt kan den dra så mycket som 600 kilowattimmar (900 kronor) per år.

STÄNG AV VATTNET NÄR DU BORSTAR TÄNDERNA. Bara genom att låta vattnet stå och rinna under tiden du borstar tänderna gör att sex liter vatten per minut slösas i onödan.

SOVRUMMET:

 • STÄNG AV ALLT MED ETT TRYCK – ANVÄND GRENKONTAKT MED STRÖMBRYTARE. När du stänger av datorer, teveapparater, dvd-spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda. De står i standby-läge och drar då energi. RÄKNEEXEMPEL: En vanlig spelkonsol drar 177 watt när den är igång men då till exempel inget spel körs på den. Det kan bli en onödig kostnad på upp till fem kronor per dygn – på en enda apparat. Det blir 1 825 kronor på år!
 • ANVÄND ENERGISPARLÄGE PÅ DATORN. Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande.
 • ORDNA EN LADDNINGSSTATION TILL MOBILTELEFONER OCH BARNENS ALLA LEKSAKER. Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Ha en laddningsstation för till exempel alla uppladdningsbara leksaker och spel som det är lätt att stänga av. Använd en grenkontakt med strömbrytare så är det lätt att stänga av.
 • MED LÄGRE TEMPERATUR SOVER DU BÄTTRE. Det är smart att dela in hemmet i olika zoner. Till exempel kan det vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort. RÄKNEEXEMPEL: För varje grad som du sänker värmen minskar du energianvändningen med fem procent.
 • BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LEDBELYSNING. Ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. Byt till lågenergilampor i alla rum, även i sovrummet.
 • SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET. Tipset om att släcka lyset gäller förstås i alla rum, även sovrummet. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte!
 • PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN. Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet.
 • VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG. Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementen.
 • KOLLA TÄTNINGSLISTERNA. Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag.

TVÄTTSTUGAN:

 • TORKSKÅPET ÄR EN STOR ENERGITJUV. Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan. RÄKNEEXEMPEL: Ett gammalt torkskåp i en tvättstuga kan dra lika mycket energi som en normalstor villa på ett år.
 • TVÄTTA MED FULL MASKIN. Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Och centrifugera väl – det förkortar torktiden och energiåtgången.
 • TVÄTTA INTE I FÖR HÖG TEMPERATUR. Tvätta inte i för hög temperatur. Använd energiprogram om det går. Dagens tvättmedel tvättar lika rent i 40 grader som 60 grader. Överdosera inte tvättmedlet utan läs på paketet hur mycket som behövs.
 • TA ANSVAR FÖR TRAPPHUSET. Tänd inte trapphusbelysningen om det inte behövs. Och släck om det står och lyser i onödan. Om fönstren i trapphusen är öppna stäng dem. Använd inte hissen om du inte behöver.
 • LUFTTORKA TVÄTTEN – DET ÄR MEST ENERGISNÅLT. Låt tvätten hängtorka om det inte är så bråttom! Använd torktumlare och torkskåp sparsamt – de är stora energitjuvar! RÄKNEEXEMPEL: Ett hushåll som tumlar sin tvätt fyra gånger i veckan skulle spara el för närmare 800 kronor per år på at hänga tvätten i stället för att torktumla.

VARDAGSRUMMET:

 • STÄNG AV MED STRÖMBRYTAREN ISTÄLLET FÖR MED FJÄRRKONTROLL. Dator, TV och annan elektronik använder energi även när de står i standby-läge (viloläge). En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna. RÄKNEEXEMPEL: Tio procent av all hushållsel i Sverige går till hemelektronik som står i stand-by. Det motsvarar värme och el till 64 000 villor under ett helt år.
 • VÄLJ ENERGIEFFEKTIVA ALTERNATIV NÄR DU KÖPER ELEKTRONIK. Om du ska köpa ny tv försök hitta en med inbyggd digitalbox som klarar de sändningar du har hemma. Då slipper du ha en separat digitalbox som kan dra lika mycket el som en mindre tv. Naturskyddsföreningen har listat de mest energieffektiva tv-apparaterna på toptensverige.se. Där hittar du även energismarta kylar, lampor, fönster, torktumlare och tvättmaskiner.
 • SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte! Det stämmer heller inte att tändning och släckning snabbt sliter ut lampan i ett vanligt hem. RÄKNEEXEMPEL: Belysning står för en fjärdedel av hemmets energianvändning. Det motsvarar cirka 750 kWh på ett år i en genomsnittlig lägenhet – en kostnad på över 1000 kronor.
 • BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LED-BELYSNING. Ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. I en glödlampa omvandlas endast 10 procent av energin till ljus, medan resten blir till värme. I lågenergilampor och LED-lampor omvandlas mer av energin till ljus. Från den 1 september är dock försäljning av glödlampor förbjuden i EU. RÄKNEEXEMPEL: Lågenergilampor använder ungefär en fjärdedel så mycket el som en glödlampa gör. Det innebär att du kan byta en 60 W glödlampa mot en 15 W lågenergilampa och en 40 W mot en 10 W lågenergilampa och ändå få samma ljusutbyte. Ladda ner appen ”Lampguiden” från Energimyndigheten som hjälper dig att välja rätt när du ersätter dina gamla glödlampor med ny energieffektiv belysning.
 • VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG. Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då byts luften utan att rummet kyls ner.
 • DRA FÖR GARDINER OCH PERSIENNER PÅ NATTEN. Gardiner och persienner hjälper till att hålla kylan ute och du behåller värmen i rummet. Anmäl alla fönster och dörrar som drar kallt till hyresvärden.
 • PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN. Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel soffan eller har långa gardiner framför elementet.
 • FÅ KOLL PÅ ENERGIFÖRBRUKNINGEN. I många kommuner kan du låna en elmätare av kommunens energirådgivare eller på biblioteket och kolla vilka el-apparater som slukar mest ström.
 • KOLLA TÄTNINGSLISTERNA RUNT DÖRRAR OCH FÖNSTER. Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag.
 • STÄNG INTE VÄDRINGSLUCKOR OCH VENTILER. Ett hyreshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. Om ventiler är stängda eller igensatta slutar luftväxlingen att fungera effektivt, och halten av skadliga ämnen i luften stiger.