Planteringarna på Lindkullens innergård är färdiga, och nu är det sommarsolen som ska göra resten.

– Det kommer att bli härligt att sitta härute i sommar, säger Allan Martinsson som bor på Lindkullen.

De små rhododendronplantorna blommar redan, liksom körsbärsträdet. Och björkspireahäcken är full med rosavita knoppar. Nya rabatter delar in den tidigare anspråkslösa, fyrkantiga innergården i olika rum, och i den mörka jorden har mängder med perenner och buskar planterats. Det enda som inte är på plats ännu är taket som ska täcka en del av ytan, så att ett plötsligt störtregn eller alltför gassande sol inte ska förstöra upplevelsen.

– Utemiljön är ett av våra prioriterade mål för att hyresgästerna ska ha en trivsam trädgård att vistas i. Därför blev vi väldigt glada när EdetHus berättade att de skulle göra om entréerna vid äldreboendena, säger enhetschef Karin Jonasson.

Lindkullen önskade sig en ombonad utemiljö som lockade till umgänge och samtal, och efter att ha besökt boendet ritade trädgårdsarkitekterna Charles och Annette Granström från Lödöse upp ett förslag där rabatterna bildar olika små rum.  Växterna är omsorgsfullt valda för att vara intressanta hela säsongen, locka pollinerande insekter och vara vackra att se även inifrån boendet. Här finns bland annat nävor, pioner, olika rhododendron, grässorter och förgätmigej – liksom många andra sorter. Två träd har planterats, och det japanska körsbärsträdet är redan i blom.

– Det andra är en prydnadsapel och den slår nog snart ut, säger Allan Martinsson som bor på Lindkullen och haft egen trädgård när det begav sig.

Just nu ser rabatterna inte så mycket ut för världen, men i sommar kommer det att explodera. Karin Jonasson och Allan Martinsson ser fram emot kaffestunder ute i den nya trädgården.

– Och tänk hur trivsamt det blir att ta emot besök från anhöriga!

FOTNOT: Entréerna på Soläng och Lindkullens äldreboenden är nu alltså klara, och EdetHus kommer att börja även vid Pilgården så fort grävarbetena där är klara.

(Bild nedan: Allan Martinsson, boende på Lindkullen)

(Bild nedan: Innergården av asfalt är nu uppbruten för rabatter som bildar små trädgårdsrum)

(Bild nedan: Karin Jonasson, enhetschef för Lindkullens äldreboende)