Nu när Corona tagit fart igen, är det många som känner sig tveksamma till att träna inomhus på de vanliga gymmen. Men vi har ju ett fantastiskt utegym i Strömsparken, som dessutom är helt gratis att använda.

I oktober kom det upp nya instruktionsskyltar till utegymmet i Strömsparken. Då passade PRO i Lilla Edet på att bjuda in Lollo Wernäng för att visa medlemmarna hur man använder redskapen. Lollo äger företaget Skandinaviska Utegym  AB, som levererat utegymmet till Strömsparken för EdetHus räkning.

–      Strömsparken är en riktig pärla, och jag vill verkligen uppmana alla att komma hit och testa. Det finns inget bättre så här i Corona-tider, när vi är rädda för att bli sjuka. Det är bara att använda handskar eller vantar, dessutom är man utomhus i en vacker miljö så det kan ju knappast bli bättre, säger hon.

Sedan utegymmets tillkomst i parken har Lollo Wernäng varit i Lilla Edet ett antal gånger för att leda prova-på-träning. Till vardags bor hon på Fotö i Öckerö kommun, och arbetar som fysioterapeut och akupunktör med många strängar på sin lyra. Hon har även sysslat med utbildningar för undersköterskor, idrottsmassörer och friskvårdskonsulenter och har även en anställning på Kvinnofolkhögskolan. Om det är något hon brinner för, så är det rörelseglädje. När hon var i Kina 2008 för att fortbilda sig i akupunktur, såg hon aktivitetsparker överallt. Gamla och unga möttes där och tränade en stund – som en självklar del av vardagen. Förundrad bestämde hon sig för att ta hem konceptet till Sverige. Här fanns visserligen redan på sina håll en typ av utomhusgym, som påminde lite om militärträning med trästockar för exempelvis marklyft, armgång och situps. Men de passade mer för de som redan hade  träningsvana.

–      Den typ av utomhusgym som finns i Strömsparken är extremt lätt att använda för både ung som gammal, tränad eller helt otränad. Du använder din egen vikt som motstånd, och det är ingen risk att du skadar dig. Det är en skonsam men samtidigt effektiv träning, där kroppens alla muskelgrupper används.

Genom sitt företag har Lollo Wernäng sett till att alltifrån skolor och äldreboenden till offentliga parkmiljöer fått utomhusgym – bland annat har två kommunala bostadsbolag i Göteborg uppfört utegym på sina innergårdar.

–      Ett utegym upplevs också mer tillgängligt och avslappnat. Man kan träna i förbifarten, och måste inte ha fräcka träningskläder på sig. Och att vara utomhus i rörelse frigör massor av kroppens egna må-bra-hormoner. Det behöver vi, särskilt i dessa tider!