17-åriga Emilia Attemalm har jobbat hela sommaren. Först på naturbruksgymnasiet där hon pluggar, sedan hos EdetHus. Detta är tredje säsongen hon tillbringar på EdetHus, dessutom har hon jobbat extra på loven så hon är tämligen rutinerad vid det här laget. Mest har hon varit på städsidan, men även i utomhusgruppen.

– Det är väldigt varierade arbetsuppgifter och det gillar jag, säger hon.

Men att jobba hela sommaren, med bara en vecka ledigt? Inga problem alls, tycker Emilia:

– Jag gillar att jobba, och det är skönt att ha rutiner faktiskt. Jag lägger mig rätt tidigt, brukar vara riktigt trött!

I städet är det ganska intensivt. Omklädningsrum, fikarum och många trappuppgångar, och eftersom EdetHus mest har trevåningshus i sitt bestånd, finns sällan hiss. Mycket spring i trappor alltså, men väldigt bra för konditionen och benstyrkan konstaterar hon.

– Man träffar många människor och de som är äldre vill ofta prata en liten stund, så det är ett socialt jobb. Jag har också städat i min egen trappuppgång, eftersom jag bor hos EdetHus.

EdetHus var hennes första sommarjobb och funkade perfekt säger hon  – lätt att komma in i, inga särskilda förkunskaper behövdes och allt flöt smidigt eftersom personalen har stor erfarenhet av att ta emot sommarjobbare. Det är också kul att jobba tillsammans med andra ungdomar tycker Emilia, eftersom det blir snabbt en familjär stämning.

Nu väntar andra året på Strömma Naturbruksgymnasium, där Emilia läser till djurvårdare med inriktning på smådjur. Det innebär att hon får hantera alltifrån kaniner och marsvin till ormar och vandrande pinnar.

– Det är jättekul, och dessutom ett bra framtidsyrke eftersom det är brist på djurvårdare.