På Billerödsvallen i Hjärtum finns en aktivitetspark utan motstycke i kommunen. Men alltsammans började med en fritidsgård när byskolan skulle stänga. Hjärtums IS ordförande Martin Rapp berättar hur.

Hjärtums IS har under årens lopp haft flera olika typer av sportgrenar på sin repertoar, såsom fotboll, skidor, innebandy och bordtennis. Men det är fotbollen som varit dominerande – en gång i tiden hade man över tio lag igång samtidigt. Den tiden är tyvärr förbi, och idag har man endast ett A-lag igång. Något som innebär att lokalen, som till största delen ägs av kommunen, kostar mycket pengar i underhåll jämfört med hur mycket den används. För några år sedan stängdes dessutom byskolan, och både i Hjärtums IS liksom i Hjärtums Föräldraförening började man fundera över hur man kunde använda Billerödsvallen och samtidigt bidra till en meningsfull fritid för byns barn och unga.

– Drivna personer i som var medlemmar i båda föreningarna sökte pengar från Myndigheten för Civilsamhälle och Ungdomsfrågor, och fick bidrag till en projekttjänst för att kunna starta fritidsgårdsverksamhet i våra lokaler, berättar Martin Rapp, ordförande i Hjärtums IS tillika lagledare för klubbens A-lag.

En omfattande uppfräschning och förändring av lokalerna inleddes, där oanvända omklädningsrum blev till aktivitetsrum. Våren 2016 slogs portarna upp för fritidsgården Hjorten, och sedan dess har man bedrivit fritidsgårdsverksamhet på olika sätt.

– Något år senare kom nya funderingar på hur vi skulle kunna använda våra anläggning för mer fysisk aktivitet – vi har fantastiska möjligheter utomhus som är underutnyttjade. Vi samlade in idéer från våra unga, där man bland annat önskade en cykelbana, något att klättra på och en hinderbana. Sagt och gjort – vi skrev markavtal med EdetHus som äger marken och sökte återigen pengar, nu från Arvsfonden och Idrottslyftet. Det resulterade i 1,1 miljoner kronor för att bygga en aktivitetspark.

Att Hjärtum är en liten by på landet bidrog nog till att föreningen fick pengarna, tror Martin Rapp.

– Det är nästan en mil till Lilla Edet, bussförbindelserna är ganska dåliga härute och det är inte lätt för våra unga att ta sig till Lilla Edet för olika aktiviteter utan föräldrar som skjutsar. Vi skrev i vår ansökan att vi vill bidra till en levande landsbygd där vi samarbetar med övriga föreningslivet, men också att vi ville vara en anläggning för hela kommunen.

När aktivitetsplatsen stod färdig i början av 2018, hade Billerödsvallen en aktivitetsplats utan dess like – varken i kommunen eller närområdet. Här finns beachvolleyplan, balans- och motorikbana, ett klätterberg, en stor klätterställning för de mindre barnen, cykelbana och en tuff hinderbana som går i kuperad terräng. Hit kommer både barn och vuxna för att spontanträna och leka, men både skolor och idrottsföreningar har använt anläggningen för läger. Dessutom har en ny sektion startat i Hjärtums IS: OCR-träning. OCR står för Obstacle Course Running och innebär att man tränar och tävlar just på olika hinderbanor. Under terminerna är det OCR-träning både för vuxna och barn på söndagar, vintertid i Strömshallen och övrig tid på Billerödsvallen. Detta tillsammans med en Toughest-certifierad tränare som är medlem i Hjärtums IS.

– Vi har också börjat med bågskytte, och har ännu fler planer på gång för Billerödsvallen. Vår aktivitetsplats har blivit ett lyft för hela vår verksamhet, och under hösten ska vi satsa ordentligt på marknadsföring så att flera i kommunen men även i grannkommunerna kan nyttja vår unika anläggning, avslutar Martin Rapp.

Se bilder från hela anläggningen här.

Fotnot: Man behöver vara medlem i Hjärtums IS för att använda aktivitetsplatsen och träna med OCR-gruppen. Kontakta martinrapp@hotmail.com för mer info.

(Bild på klätterberg: Jonas Andersson/AleKuriren)