Designed Chemistry i Göta är ett unikt företag, som gör katalysatorer för plastindustrin runt om i världen. Efter några år med uppstartsskede har man nu tagit steget till kommersiell verksamhet, och därmed fått utöka lokalerna.

Plastindustrin är en enorm marknad, och konkurrensen är hård. Ett sätt att hävda sig i konkurrensen är att effektivisera tillverkningsprocesserna. Det är precis vad Edet-företaget Designed Chemistry gjort. En grupp ingenjörer på västkusten med erfarenhet från plastindustrin bestämde sig 2011 för att starta eget – idag ägs Designed Chemistry av privata investerare och riktar sig till den internationella marknaden.

– Vi hade kommit på en process som gör bättre katalysatorer än de som finns på marknaden idag. Med vår katalysator får man också ut mer produktivitet och sparar energi i tillverkningsprocessen, säger VD Lars-Gunnar Algestrand.

För att framställa plaster behövs nämligen en katalysator, som är verksam i små koncentrationer. Katalysatorn i sig är ett vitt pulver förpackat i tryckbehållare, och dess uppgift är att påskynda de kemiska reaktioner som behövs för att framställa plast. Till exempel kan man med hjälp av en katalysator få en kemisk reaktion att utföras vid lägre temperatur och lägre tryck än reaktionen normalt skulle äga rum. Dessutom kan de hjälpa till så att oönskade biprodukter inte bildas. Det är vanligt med metallbaserade katalysatorer, men de som Designed Chemistry tillverkar är också silica-baserade, och är effektivare än många andra katalysatorer.

– Vi kan också skräddarsy katalysatorn för våra kunder, så att deras produkt får unika egenskaper, konstaterar Lars-Gunnar Algestrand.

Trots alla miljölarm om plastens skadeverkningar i naturen, bland annat i haven, växer marknaden. Delvis av nödvändighet, menar Algestrand:

– Många plastprodukter kan på sikt ersättas av andra material. Men plast behövs också i många sammanhang, som exempelvis till livsmedelsförpackningar, kabelmaterial och som rör. 30 – 40 procent av allt dricksvatten når inte ända fram till slutbrukaren på grund av läckande betongrör.

De första åren hade Designed Chemistry ett uppstartsskede då katalysatorerna provades ut av kunderna, som utgörs av tillverkare i plastindustrin. I augusti 2018 kunde man dra igång kontinuerlig drift. På två år växte man från 16 anställda till 26, och ytterligare anställningar är på gång.

– Produktionen är organiserad i fem arbetslag för att upprätthålla kontinuerlig produktion över både nätter och helger. Att framställa katalysatorerna är en komplicerad process, kvalitetskontroll är viktigt och vi gör bara en sats åt gången, berättar Lars-Gunnar Algestrand.

Att Designed Chemistry hamnade just i Lilla Edet, beror på själva lokalerna. Byggnaden i Göta där EdetHus AB tidigare hade sina kontorslokaler visade sig passa perfekt. Eftersom den ursprungligen är konstruerad för massaindustri var lokalerna stabila i betong, vilket gör det möjligt att ha produktion inomhus på olika våningsplan. Dessutom ligger man strategiskt precis vid 45:an. Här kunde Designed Chemistry flytta in 2012 med kontor, och lite senare även laboratorium. Så småningom behövdes dock ännu mer yta för verksamheten, och när EdetHus 2016 flyttade till Rexel-huset ett stenkast bort, blev detta möjligt. Sedan dess har Designed Chemistry tagit över ännu fler lokaler i huset.

– Vi upplever just nu ett stort intresse från kunderna som efterfrågar företagets produkter och förberedelserna är i full gång för att uppfylla dessa förväntningar, avslutar Lars-Gunnar Algestrand.