– Det här stället är ju toppen, och vilket gott fika sen!

Anita Gustafsson och Maj-Britt Eriksson sitter och löser korsord samtidigt som de äter äggost och dricker kaffe, och är helt eniga om att Utby Vestens sommarkafé är en av kommunens pärlor. Det är nu nionde året som Utby Vestens Byalag driver sommarkafé här, där gästerna kommer från såväl andra sidan gatan som fjärran orter. Nya besökare hittar hit varje sommar, men även stammisar som inte vill missa det här för allt i världen. Här serveras nämligen endast hembakt, liksom delikatesser som lefsa och äggost. Delvis hänger det på vem som bakat – för det är olika.

– Sommarkafét är årets händelse här i byn, och vi brukar vara runt 20 personer som turas om att stå i kafét eller baka. Men vi har också en hel del andra aktiviteter resten av året, säger Pernilla Björnberg, som är ordförande i byalaget.

Samlingspunkten är Utbys gamla bastu, som fram till år 2000 drevs av kommunen. EdetHus äger fortfarande fastigheten, men byalaget tog över själva verksamheten och fick Leader-bidrag för att rusta upp till sprillans ny gemensamhetslokal med pentry. Varje torsdag är det bastubad för kvinnor, på fredagar är det männens tur. Dessemellan har man alltifrån stickkafé till adventskryss och klädbytardagar. På somrarna har man även musik och dans på Ödsmåls loge, som tillhör familjen Björnberg.

– Det är verkligen härlig gemenskap här, med både unga och äldre, nyinflyttade och urbefolkning, konstaterar Pernilla Björnberg, som själv bott här sedan 2005 men vars pappas släkt kommer härifrån.

Kafét drar mellan 35 och 100 gäster varje dag, och på onsdagarna när det är musikquizz  är det ofta fullt hus, så då gör man bäst i att bänka sig redan klockan sex. Förra onsdagen kom 115 personer, och ikväll är det dags igen.

– Man känner sig så välkommen här, och det är både trivsamt och personligt med udda möbler, dukar och blommor i vas, säger Anita Gustafsson.

Maj-Britt Eriksson instämmer, och tycker det är toppen att det ligger så nära Hjärtum, där hon bor.

– Hit kommer jag fler gånger!

Läs mer på utbyvesten.se

 

(Nedan: Anita Gustafsson och Maj-Britt Eriksson, två av kafégästerna)

(Förra onsdagens musikquizz med Josefin Johansson och Henke de Ridder)

(Fullt hus när det är musikquizz)