Idag välkomnar vi på EdetHus vår nye tekniske förvaltare – Peter Larsson. Mångårig Edet-bo, som numera håller till i Sjuntorp. Och fram till alldeles nyligen projektledare på Emil Lundgren/Actemium.

– Jag blev faktiskt uppringd av Lars Wijkmark, som fått ett tips när de skulle rekrytera ny teknisk förvaltare. Jag blev jätteglad över att få frågan, även om jag fick fundera en del över erbjudandet. Jag hade ju redan ett roligt jobb som jag trivdes med.

Peters roll som projektledare på Emil Lundgren/Actemium har inneburit ansvar för exempelvis klimatfrågor, kyla/ventilation och ombyggnad när det gäller alltifrån hotell till raffinaderier. Spännande och varierande uppgifter, konstaterar han. Samtidigt var Peter lite trött på allt pendlande, eftersom kontoret ligger i Göteborg, med många resor både i närområdet och till andra platser i Sverige. Att få nära till arbetet, och samtidigt en helt ny utmaning inom den kommunala sektorn, gjorde att Peter Larsson tackade ja.

– Jag har ju bott i Lilla Edet i många år, och sett att EdetHus gjort en lång och spännande resa till det bolag man är idag. Jag upplever att de är väldigt framåt i sin verksamhet, med en stark vilja att utvecklas och bli bättre. Dessutom verkar det vara en jättebra arbetsplats där medarbetarna trivs! Jag tycker det ska bli väldigt roligt att få vara med på den resan.

Som teknisk förvaltare kommer Peter Larsson att ha lite olika uppgifter på sitt bord, men fokus ligger förstås på att se till att alla tekniska system fungerar som de ska, och att reservsystem genast sätts igång när det råkar bli driftsstopp. Om pelletspannan på Pilgården går sönder, måste oljepannan slå på utan problem – för att ta ett konkret exempel. Han ska också se till att utveckla och optimera EdetHus energiförbrukning.

– När det gäller energiområdet ligger EdetHus i framkant. Det händer hela tiden saker på klimat- och energifronten, så det gäller att hänga med och hålla sig uppdaterad, konstaterar Peter Larsson.

Han kommer även att ha ansvar för de elektriker, rörmokare och ventilationstekniker som utför arbete för EdetHus, både internt och externt. Där ingår naturligtvis också att se till att alla har just rätt kompetens, med tanke på den snabba teknikutvecklingen.

– Jag gillar att jobba i team, och tycker det är superviktigt att alla man jobbar med känner delaktighet. Om man har kunskap om och insyn i arbetsprocessen, känner man sig också trygg i sitt arbete. Den känslan vill jag att mina medarbetare ska ha. Ensam är inte stark, man löser problemen tillsammans.

Förutom teamwork, är just problemlösning en annan av Peter Larssons drivkrafter. Han tycker om utmaningen i att fixa så att allting funkar och att kunden – i det här fallet EdetHus hyresgäster – blir nöjda. Ordning och reda är också viktigt, tycker han. Samtidigt kan sådana egenskaper också vara en stressfaktor, men Peter har sina trick för att återhämta sig. Till exempel har han och hustrun (de tre barnen är vuxna nu) köpt en jordbruks- och skogsfastighet i Sjuntorp, där de stortrivs.

– Här filmades bland annat scener från ”Under solen”, som när Rolf Lassgård badar sina hästar. Vi bor på en oerhört vacker plats, och jag hämtar kraft från att vara i skogen, cykla mountainbike eller jobba med gården.

Matlagning är ett annat stort intresse, och sedan ett antal år tillbaka har Peter deltagit i Medborgarskolans kurs ”Matglada herrar” i Trollhättan.

– Förutom att det är ett jättetrevligt gäng, har jag lärt mig massor om matlagning, bra råvaror och hur viktigt det är vad man stoppar i sig. Några djur har vi visserligen inte på gården, men det finns jakträtt så vi har tillgång till vilt. Dessutom har vi lite planer på att skaffa höns. Och nu ska jag till på köpet få nära till jobbet, så det känns riktigt bra!