Nu är det stora ventilationsbytet i Fuxernaskolans B-hus färdigt. Byggnaden har även fått uppfräschade skolsalar och korridorer, liksom helt ny utrustning till kemisalen.

– Det har blivit väldigt bra, och är en stor skillnad mot tidigare, säger Parveen Saini Wittlåck, förstelärare på Fuxernaskolans högstadium.

Det omfattande bytet av luftbehandlingssystemet på Fuxernaskolan är den enskilt största investeringen i EdetHus historia, till en kostnad av omkring 16 miljoner kronor inklusive renovering av salar och korridorer och den oväntade asbestsanering som fick göras i början. De gamla aggregaten hade gjort sitt, och var dessutom placerade i varje klassrum vilket innebar buller och ständiga driftstörningar – dels på grund av svårigheter att få tag på reservdelar, men också för att kontakterna ofta drogs ur av olika anledningar.

– På somrarna kunde det bli hur varmt som helst inne i klassrummen, både elever och lärare fick huvudvärk. Nu är ventilationen centralstyrd och automatiserad, och känner dessutom av hur många personer som är inne i rummet, berättar Parveen Saini Wittlåck som är förstelärare i NO och matematik på Fuxernaskolan. I hennes tjänst ingår också ledningsansvar, och hon har varit en av skolans ”spindlar i nätet” under ombyggnadsprocessen.

– Det var efterlängtat och skolpersonalen har ju vetat om att det skulle ske. Men självklart har  det varit oerhört mycket arbete med att packa ner och packa upp saker, även om vi haft en flyttfirma till hjälp. Vi har fått flytta undervisningen mellan olika salar allt eftersom installationsarbetet gjordes, och när pandemin tvingade oss till distansundervisning kunde entreprenören arbeta mer intensivt och effektivt. Alla har samarbetat så mycket det bara är möjligt, och jag tycker det har fungerat riktigt bra.

Det är PC Bygg i Trollhättan som varit huvudentreprenör för bytet av luftbehandlingssystem, Tre nya aggregat har installerats i huset tillsamman med helt nya ventilationsrör, och två nya fläktrum har byggts på vinden.  Man har dessutom tilläggsisolerat liksom bullerisolerat bjälklagen i korridorerna, satt in nya undertak och installerat ny belysning.

Det nya ventilationssystemet återvinner frånluften till ny värme, och till skillnad från det gamla är detta driftsäkert på ett helt annat sätt. Systemet är uppkopplat och automatiserat, känner av värdena i varje klassrum och kan styras centralt från EdetHus kontor. Eventuella fel går därmed att identifiera redan innan man åker ut, vilket sparar pengar och tid. Den nya tekniken ger dessutom lägre energikostnader.

– Det är verkligen skillnad på inomhusluften nu. Dessutom har alla klassrum fått rullgardiner som går enkelt att dra ner när solen gassar, säger Parveen Saini Wittlåck.

Som lärare i NO är hon också extra glad över att biologi-, fysik- och kemisalarna har renoverats. Förutom nya golv och nymålade väggar, har de gamla diskbänkarna ersatts av nya. Kemisalen har fått ny ögondusch och helt nytt dragskåp för att kunna göra flera typer experiment man inte kunnat göra tidigare. EdetHus kommer framöver att fortsätta renoveringen av B-husets lokaler, där alla klassrum och korridorer ska få en ordentlig make-over.

– Hela det här projektet är ett stort lyft för Fuxernaskolan, och det viktigaste är att både elever och lärare fått en mycket bättre arbetsmiljö, avslutar Parveen Saini Wittlåck.

(Bild nedan: Parveen Saini Wittlåck är lärare i NO och matematik på Fuxernaskolan, och är extra glad över den nya utrustningen i kemisalen.)

(Bild nedan: Det nya dragskåpet innebär att eleverna kan göra flera typer av kemiexperiment)

(Bild nedan: Alla klassrum är utrustade med nya rullgardiner)

(Bild nedan: Alla skolsalar och korridorer i B-huset ska renoveras. Salarna på bottenvåningen är nu klara, däribland kemisalen)